"Quien se pronuncia por el camino reformista en lugar de y en oposición a la conquista del poder político y a la revolución social no elige en realidad un camino más tranquilo, seguro y lento hacia el mismo objetivo, sino un objetivo diferente: en lugar de la implantación de una nueva sociedad, elige unas modificaciones insustanciales de la antigua." Rosa Luxemburgo

lunes, 25 de enero de 2010

Manifest de la Campanya Valenciana Contra l’Europa del Capital i la Guerra i les seues Crisis, Per la Solidaritat entre els Pobles

Amb motiu de la presidència espanyola de la Unió Europea (UE), les organitzacions sotasignants denunciem el projecte capitalista i neoliberal impulsat per la UE i imposat als seus pobles, un projecte que és també el de la dominació econòmica dels països del Sud que es vol forçar, fins i tot mitjançant la intervenció militar, un projecte emmarcat en un sistema en crisi. Davant aquest projecte, defensem l’alternativa que es construeix des de la solidaritat entre els pobles, entre les distintes lluites i entre les persones. Per això, coordinades amb altres organitzacions de l’Estat Espanyol, d’Europa i d’Amèrica Llatina, anunciem aquest manifest d’acció conjunta.

La UE ha demostrat ser un entramat institucional antidemocràtic al servei dels interessos de les multinacionals i de les elits dels estats membres. El Tractat de Lisboa, aprovat sense consultar els ciutadans, és el més clar exemple de l’orientació economicista i contrària als drets socials bàsics que constitueix la política de la UE.

Per a servir aquests interessos, la UE no dubta a rebaixar les condicions laborals i a facilitar els acomiadaments i la destrucció de l’ocupació, com demostra la doctrina de la “flexiseguretat”. Igualment, defensa amb tot el seu aparell diplomàtic les estratègies comercials i empresarials abusives de les empreses europees en els països del Sud. Les organitzacions sotasignants rebutgem les pressions a les quals la UE sotmet a tercers països perquè signen els tractats comercials, mal anomenats “Acords d’Associació”. Són una forma de “neocolonialisme” i d’espoli, tant per a la natura, com per a les poblacions del Sud.

En paral·lel a aquest suport explícit als interessos de les elits, es produeix una desprotecció premeditada de les ciutadanes i els ciutadans europeus. Les organitzacions sotasignants denunciem el desmantellament i la privatització dels serveis públics, promoguda per la UE. Els serveis públics no haurien de ser negocis, sinó drets bàsics de les persones.

Precisament en aquests moments en què ens trobem immersos en l’escenari d’una crisi global i sistèmica de múltiples dimensions (financera, econòmica, ambiental, climàtica, alimentària i de recursos energètics), es vol carregar el pes dels seues efectes negatius a les esquenes dels treballadors. S’estableixen mesures de desregularització, de flexibilització, que generen més inseguretat, pobresa i marginació.

L’Estat Espanyol, i molt especialment el País Valencià, és un dels més greument afectats per la recessió econòmica global, a conseqüència de la debilitat de la seua economia. En les dues últimes dècades s’ha produït una contrareforma política i econòmica neoliberal, que ha significat el desmantellament, la “reconversió” i la deslocalització industrial i la reforma agrícola i ramadera. El sectors més importants de la indústria i economia valencianes, com ara el de les drassanes i el “gran metall”, el tèxtil i la fusta, o l’agricultura i ramaderia, han anat desamantellant-se i perdent pes. Aquest procés ha sigut a costa de la destrucció d’ocupació fixa, de manera que la precarització laboral s’ha disparat per damunt de la mitjana estatal.

Denunciem la política europea de gestió de les migracions, desenvolupada seguint la lògica del control i la repressió dels fluxos: blindatge i militarització de les fronteres, externalització del seu control, corresponsabilització de països tercers, violació dels drets humans dels immigrants. Tant el Pacte Europeu sobre Immigració i Asil, com la Directiva del Retorn (coneguda com la Directiva de la Vergonya), confirmen l’orientació repressiva, de seguretat i discriminatòria de la UE respecte a l’emigració, considerada únicament com a recurs de mà d’obra barata per a ser explotada. Tot això configura un context per als col·lectius d’immigrants i refugiats cada vegada més hostil, de veritable racisme institucional, context que els condemna a la marginació i exclusió social.

Denunciem el discurs ambientalista de la UE que no deixa de ser paper mullat que es queda en no res, o en molt poc, a l’hora de prendre mesures concretes. Una vegada més, els beneficis del capital estan per damunt dels drets del pobles, les persones i els éssers vius. En ser una estructura creada amb l’objectiu d’enfortir l’economia capitalista i millorar la competitivitat, com bé reflectix l’estratègia “l’Europa global competint al món” o la “Directiva Bolkestein”, totes les polítiques europees en matèria de transport, agricultura, finances, educació, ..., es supediten a l’objectiu econòmic i es concreten en un major espoli del medi ambient. Denunciem que la UE és insostenible social i ambientalment.

Denunciem la militarització creixent d’Europa i el constant increment de les despeses en armament i altres recursos per a la guerra, per als quals no pareix existir la crisi. Les anomenades “intervencions de pau”, veritables imposicions militars, s’expandeixen per tot arreu (Iraq, Afganistan, Somàlia, ...) ocasionant uns costos econòmics i, sobre tot, en vides humanes completament inacceptables. Reclamem la democratització i desmilitarització de les relacions entre els pobles i l’establiment de noves formes de cooperació pacífica per a construir un món més segur i just.

Per tot això fem una crida a tots els sectors socials i persones afectades i agreujades per la barbàrie capitalista, a sumar-se a la “Campanya Valenciana contra l'Europa del Capital i la Guerra i les seues Crisis”. És necessari denunciar i combatre els plans neoliberals que volen prendre cos a les diferents cimeres, que es realitzaran durant tot aquest semestre de presidència espanyola de la UE en diverses ciutats de l’Estat. La d'Amèrica Llatina-Carib i Unió Europea de maig a Madrid, la II Cimera Unió per la Mediterrània de juny a Barcelona o les reunions ministerials a València sobre Igualtat pel març i Sostenibilitat per l’abril.

Cridem a totes les xarxes socials -especialment a aquelles que lluiten contra la crisi, els tancaments d’empreses i els ERES- a les bases i forces sindicals, a les organitzacions de llauradors i ramaders, forces polítiques, als múltiples moviments ciutadans, organitzacions pels drets de la gent immigrant i refugiats, de les dones, de defensa de l’ensenyament públic, de la sanitat pública, organitzacions ecologistes, de defensa del territori i contra els abusos urbanístics, organitzacions de solidaritat internacionalista, dels drets nacionals del País Valencià, de defensa de la llengua, organitzacions juvenils i d’estudiants, grups antifeixistes i antimilitaristes, plataformes en defensa de la memòria història, etc., a unir-se en la lluita contra la injustícia estructural del sistema promogut per la UE i per la creació d’alternatives basades en la solidaritat entre els pobles.

Organitzacions que formem part fins ara de la Campanya Valenciana:

ACSUD PV, ASPAZ, Associació de Amistat amb Cuba José Martí, ATTAC-PV, CEAR-PV, CEDSALA, CGT, Col·lectiu Desalambrando, Col·lectiu Patas Arriba, Col·lectiu Sense Papers, Col·lectiu Sur-Cacarica, Ecologistes en Acció de València, EntreIguales-Valencia, Espai Alternatiu, Esquerra Anticapitalista, Esquerra Unida, Fundació CEPS, Intersindical Valenciana, MOC, OSPAAAL, Palestina Lliure, PCPE, SODEPAU, València Solidària, Xarxa de Solidaritat amb Palestina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario